(logo)  Fickminnesanvändning

Varför ett fickminne är användbart

När du surfar på nätet är det vissa sidor du ofta besöker. För det mesta har dessa sidor inte ändrats, och det vore att slösa med bandbredden på nätverket att hämta sidan (och eventuellt bilderna på sidan) varje gång. Fickminnet (eng. cache) används för att lagra de senast besökta sidorna och bilderna på disk. Nästa gång du besöker en sida finns den redan på din dator. Den behöver inte hämtas igen över nätet, vilket sparar tid och bandbredd.

En annan fördel med att ha ett fickminne är att efter du har kopplat ned från nätverket finns sidorna kvar på din dator. Du kan då läsa igenom dem lokalt, utan att vara uppkopplad.

Hur fickminnet fungerar

AWeb använder ett fickminnessystem med två nivåer: en i minnet och en på disk. Det huvudsakliga fickminnet är på disk, och de senast använda objektet finns även i minnet. På det här sättet får du alltid minimal svarstid.
Termen "objekt" används här för att ange dokument (sidor) och bilder som finns i dokument.

När du klickar på en länk (eller skriver in en URL), eller då en bild på en sida behövs, tittar AWeb först i sitt fickminne för att se om den redan finns där. Om objektet finns i minnet används det direkt. Om det finns på disk läses det in i minnet igen. Om objektet inte finns på disk hämtas det över nätverket.

En omläsning av ett objekt använder aldrig kopian i fickminnet, utan hämtar objektet från det ursprungliga stället.

Verifieringar

Om objektet har uppdaterats sedan det lagrades i fickminnet skall fickminneskopian naturligtvis också uppdateras. Därför skickar AWeb en verifieringsförfrågan till servern när ett objekt i fickminnet används för att se om objektet har ändrats. Om objektet inte har ändrats använder AWeb kopian i fickminnet, men om objektet har ändrats hämtar AWeb den nya versionen.

Du kan ställa in hur ofta AWeb skall kontrollera om ett objekt har ändrats:

Verifiera alltid

Varje gång AWeb använder ett objekt från fickminnet kommer en verifieringsförfrågan att skickas ut. Detta garanterar att du alltid ser den senaste versionen. Det genererar naturligtvis också mycket nätverksaktivitet, så du bör normalt sett inte använda detta läge. Du vill förmodligen bara använda det om du besöker platser med många dokument som uppdateras väldigt ofta.

Verifiera en gång per session

Bara när AWeb använder ett objekt från fickminnet för första gången sedan du startade AWeb kommer AWeb att kontrollera om objektet har ändrats. Detta gör att AWeb regelbundet kan uppdatera objekten i fickminnet utan att generera onödigt mycket extra nätverkstrafik. Detta är det förvalda läget.

Verifiera aldrig

AWeb använder objekt i fickminnet om de finns. AWeb kommer aldrig att kontrollera med servern om objektet har ändrats. Om du vet eller misstänker att kopian i fickminnet inte längre är aktuell bör du använda omläsningsfunktionen.

När du läser sidor från fickminnet lokalt, med AWeb satt till ett av de andra verifieringslägena, kommer AWeb automatiskt att byta till verifiera aldrig. AWeb kommer alltså inte att klaga över att inte kunna koppla upp mot servern, och kommer inte att starta din TCP/IP-stack bara för att verifiera objekt i fickminnet. TCP/IP-stacken kommer naturligtvis att startas om du försöker hämta ett objekt som inte finns i fickminnet.

Snabb respons

De flesta webbläsarna implementerar verifieringslägena ovan så att de först frågar servern, och när det visar sig att objektet inte har ändrats använder de kopian i fickminnet. På grund av detta kommer du att vid varje länk du följer behöva vänta några sekunder medan läsaren kopplar upp och servern svarar. Du behöver vänta vid varje verifiering, även om objektet är i fickminnet och är aktuellt.

För det mesta kommer kopian i fickminnet att vara aktuell. Trots allt, det är ju en av anledningarna till att över huvud taget ha ett fickminne. Alltså kommer långsam verifiering att göra att du många gånger väntar helt i onödan.

När du använder läget snabb respons använder AWeb alltid kopian i fickminnet om den finns. Dokumentet eller bilden i fickminnet visas omedelbart. Samtidigt som objektet visas kopplar AWeb upp mot servern och kontrollerar om objektet verkligen inte har ändrats. För det mesta kommer kopian att vara aktuell och uppkopplingen försvinner efter ett par sekunder. På det här sättet kan du spara ett par sekunder vid varje länk du följer till ett dokument som finns i fickminnet.

De få gånger när objektet hade ändrats kommer du först att se den gamla kopian som fanns i fickminnet. Efter ett par sekunder, när servern svarar, kommer den nya, uppdaterade versionen att visas i fönstret, ungefär som om du hade klickat på omläsningsknappen.

Om du tycker det här uppträdandet är förbryllande eller irriterande bör du inte använda snabb respons.

Objekt som inte lagras i fickminnet

Alla dokument och bilder i dokument som laddats från nätet lagras i fickminnet. Följande objekt kommer inte att lagras i fickminnet:

Fickminneslådan

För att utnyttja AWebs fickminne på bästa sätt bör fickminneslådan vara placerad på din hårddisk. Du kan konfigurera AWeb att använda en låda på RAM-disken för fickminnet, men det skulle använda mycket minne och fickminnet skulle försvinna när du stänger av din dator.

Skulle din dator krascha (eller stängas av) när AWeb fortfarande är aktiv kommer fickminnet att återställas automatiskt nästa gång du startar AWeb.

AWeb lagrar sina fickminnesfiler i flera underlådor. På så vis hålls antalet filer i en låda lågt, vilket kan göra fickminnet mycket snabbare när vissa filsystem används.

Observera att du inte bör använda fickminneslådan till något annat. Dessutom bör du inte modifiera eller radera några filer i fickminneslådan.

Om du av misstag har raderat några filer, eller om du misstänker att fickminnet på något vis har blivit felaktigt, bör du använda menyalternativet Fickminne / Ordna fickminne.... Det kommer att uppdatera den interna informationen om filerna som finns på disk. OBS: Den här funktionen kommer att radera alla filer i fickminneslådan som inte hör till AWebs fickminne.

Fickminneslista

Du kan använda fickminneslistan för att se vilka filer som finns i fickminnet, samt även visa, spara eller ta bort dessa filer.


<- Tillbaka till index.